Kantoor en ADR-opslag Marine Care

Opdrachtgever:  Marine Care BV
Jaar:  2018
Aannemer: 

Bouwbedrijf: Conferm

Constructeur: Lievense (Voorheen Bartels Ingenieursbureau)

Installateur: Delta Techniek DWT-Groep

Brandbeveiliging: Ansul

Gevelbekleding: WVH gevelprojecten

Afbouw: Zwart en Bosch

Interieur: SV Collection 

 

Locatie:  Botlek Rt
Discipline:  Architectuur
Typologie:  Bedrijfsgebouw, ADR-opslag

Kantoor en ADR-opslag Marine Care

De Parel van de Botlek

 

Aan de Oude Maasweg, gelegen tussen de Oude Maas en de A15, is op één van de allerlaatste vrije kavels in de Botlek een gebouw gerealiseerd dat een atypische verschijning is in een uitermate industriële en pragmatisch ingerichte omgeving.
Het gebouw vormt het nieuwe hoofdkantoor voor Marine Care, wereldwijde leverancier voor reiniging- en onderhoudsmiddelen voor de internationale scheepvaart en voor offshore-installaties. Er is wat werkgebied betreft een grote binding met de omliggende industrie.

 

In tegenstelling tot de bebouwingen en installaties op de omliggende kavels die volledig zijn ingericht voor een optimaal productieproces, speelde voor Marine Care juist het esthetische aspect een grote rol. Deze ambitie en het krachtige ontwerp voor deze locatie zijn voor Q-team van het Havenbedrijf Rotterdam leidend geweest bij het toewijzen van het erfpachtcontract aan Marine Care. Het gebouw is gelegen op een prachtige zichtlocatie aan de Oude Maas wanneer men over de A15 vanuit Rotterdam richting de Botlek komt. Dit punt vormt tevens een logistiek knelpunt aangezien alle industriële leidingen hier onder de rivier door naar de Vondelingenplaat worden gevoerd. Het gebouw is met zeer grote precisie zodanig gesitueerd dat er geen enkele leiding in gevaar komt, maar ook zo dat de leidingen geen gevaar voor het bedrijf en haar werknemers vormen.

 

Het gebouw is ontworpen met een heldere opzet. Er zijn 3 hoofdelementen: een grote opslagloods, een kantoor en een hybride-zone tussen de eerste twee functies in.

 

De opslagloods aan de noordzijde refereert aan het industriële en pragmatische karakter van de omgeving. Het is een zeer gesloten volume met een opgetilde vloer zodat vrachtwagens eenvoudig kunnen laden en lossen. Achter het overslag gedeelte zijn er drie PGS15 opslagloodsen voor gevaarlijke stoffen uitgerust een CO2 blusgasinstallatie. De gevel wordt gevormd door een betonnen plint met daarboven een gevel van sandwichpanelen in een donkere kleurstelling. Op het dak van de loods staan 163 zonnepanelen opgesteld zodat in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien.
Het kantoor met haaks daarop de hybride-zone vormen samen “het gezicht” van het gebouw richting de A15 en de Botlekbrug. Het is een volume over twee bouwlagen en gevat in een wit aluminium kader waarbinnen een vliesgevel is opgetrokken. Het witte kader steekt duidelijk af tegen de achterliggende loods en fungeert op de zonzijde tevens als zonwering. Om de natuurlijke opwarming te benutten voor het verwarmen van koudere delen van het gebouw is er een 3-pijps DVM lucht/lucht warmtepomp met externe koeling geïnstalleerd.

 

In de binnenhoek tussen kantoor- en hybridevolume wordt het witte kader opgetild en vormt zodoende op natuurlijke wijze de positie voor de hoofdentree van het gebouw. Op de begane grond zijn naast de hoofdentree ook de ontvangstruimte en meerdere vergaderruimten. De verdieping is ingericht als kantoorruimte. Alle kantoren zijn gelegen rondom een dichte kern met overige functies waardoor een zeer lichte en open werkomgeving ontstaat.
De hybride-zone huisvest onderdelen uit het programma van eisen zoals een “state of the art” onderzoekslaboratorium, expeditiekantoor, kleedruimten, en techniekruimte terwijl op de verdieping, in een opgetild en uitstekend deel van het volume, de kantine annex personeelsruimte is gevestigd. Aan weerszijden is deze personeelsruimte voorzien van grote glazen puien waardoor er ten allen tijden zicht is op het laad- en losproces bij de loods maar ook op het voorterrein en de hoofdentree.

 

Door de heldere vormgeving van de verschillende onderdelen van het ontwerp, de gesloten pragmatische loods en de open lichte kantoorfunctie, is een uitdagend en voor de omgeving zeer verfrissend project gerealiseerd.
Met recht heeft het gebouw nu al de bijnaam “Parel van de Botlek”!

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45