20 Woningen Geervliet

Opdrachtgever:  Woonstichting De Zes Kernen
Locatie:  Geervliet
Discipline:  Architectuur, stedebouw
Typologie:  woningbouw

20 Woningen Geervliet

EIGENTIJDS BOUWEN IN EEN HISTORISCH DECOR

Door Jan Horstink

 

In opdracht van de gemeente Bernisse op de Zuid-Hollandse eilanden ontwierp de Geervlietse architect Han de Kluijver voor zijn dorp een complex woningen midden in een bestaande, al wat oudere wijk. De opdracht was minder simpel dan op het eerste gezicht leek. De woningen moesten een eigentijdse uitstraling krijgen en tegelijkertijd het karakteristieke historische decor van de dorpskern intact laten. Met een eenvoudig ontwerp voor overigens comfortabele woningen slaagde HDK architecten in die opzet.

 

Een van de woonkernen die deel uitmaakt van de gemeente Bernisse – is nog een echt vredig dorpje, letterlijk onder de rook van de petrochemische industrie in Europoort. Het wijkje waar de huizen gebouwd worden, is een typisch voorbeeld van nieuwbouw uit de jaren ’60: uniforme doorzonwoningen van bescheiden afmetingen. Het nieuwe plan omvat 22 huizen, waaronder zestien seniorenwoningen met alle woonfuncties op de begane grond. Dat laatste was een dwingende eis van de gemeentelijke opdrachtgever, hoewel dergelijke ontwerpen tegenwoordig niet meer zo veel worden gerealiseerd. Een andere eis was dat het betaalbare huurwoningen moesten worden. Zoals gezegd, dat maakte de opdracht er niet eenvoudiger op. Op stedenbouwkundig niveau heeft De Kluijver geprobeerd zoveel mogelijk open ruimte te creëren en de typologie van het bestaande deel van de wijk, die vooral tot uiting komt in de asymmetrisch geplaatste woonblokken, voort te zetten. De relatie met de oude historische dorpskern heeft hij zichtbaar gemaakt door het gebruik van donkerrode baksteen, erkers, zinken dakkapellen en daken met een groot overstek en wolfseinden. Toch is het ontwerp op een eigentijdse manier strak, bijvoorbeeld door toepassing van betonnen boeiboorden en gladde betonpannen. Het gebruik van onderhoudsarme materialen maakt van het plan ook een vorm van duurzaam bouwen.

 

Als contrast tegenover deze strakheid en eenvoud heeft De Kluijver een paar gezichtsbepalende details in zijn ontwerpen opgenomen. Zo is er boven elke voordeur een naar beneden gericht lampje aangebracht, dat een ruimtelijk effect sorteert. Naast de voordeur is een betonnen plateautje in de muur bevestigd dat als bankje kan dienen of als plank om er de boodschappen even op te zetten als de deur moet worden geopend.

 

Aan de rand van de wijk werden ook nog vier eengezinswoningen gerealiseerd van het type twee onder één kap met garage, die een zelfde uitstraling meekregen als de seniorenwoningen. De Kluijver paste aan de zuidzijde van de woningen grote raampartijen toe met in glas uitgevoerde Franse balkonnetjes om zoveel mogelijk inval van zonlicht te bewerkstelligen en dezelfde rode baksteen als bij de seniorenwoningen; aan de noordzijde koos hij voor een lichtere steen. De vier woningen zijn zo ontworpen dat alle woonfuncties naar de begane grond kunnen worden verplaatst. In dat geval sluit de slaapkamer direct aan op de badkamer. Deze flexibiliteit in de indeling van de woningen geeft ze kwalitatief een extra dimensie voor de toekomst en verhoogt de duurzaamheid. De eerste bewoners maken nog geen gebruik van deze mogelijkheid; ze hebben de extra ruimte bij de woonkamer getrokken.

 

Een aantal woningen is geheel rolstoeltoegankelijk gebouwd, waarmee ze aan de eisen van het Woonkeur voldoen. Volgens De Kluijver is het echter niet waarschijnlijk dat er ook daadwerkelijk mensen met een handicap in komen te wonen en dat hij betreurt hij. Voor het overige is hij niet ontevreden over het resultaat. Geervliet is een aantal moderne en betaalbare woningen rijker, die goed passen in het historische decor van het oude dorp.

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45