Rabobank Voorne Putten Oost

Opdrachtgever:  Rabobank Voorne Putten Oost
Jaar:  2001
Aannemer: 

Giesbers-Liebo Bouw

Oppervlakte:  2224
Locatie:  Spijkenisse
Discipline:  Architectuur, interieur
Typologie:  Kantoren

Rabobank Voorne Putten Oost

NIEUWE KANTOOR RABOBANK BLIKVANGER VOOR SPIJKENISSE

Wie vanaf de Spijkenisser brug, uit de richting van Rotterdam komend, Spijkenisse nadert, valt in de verte links naast de provinciale weg meteen een schuin afgesneden ronde toren op. Dichterbij gekomen wordt een bekend logo zichtbaar. De geelbruine toren blijkt onderdeel te zijn van het nieuwe kantoor van de Rabobank Voorne-Putten-Oost. Het complex is gesitueerd op het terrein van het vroegere tramstation op de hoek van de Groene Kruisweg en de Stationsstraat. Dit ontwerp van architect Han de Kluijver trekt veel aandacht door de combinatie van opvallende vormen en bijzondere materialen

 

Het nieuwe Rabo-kantoor bestaat uit drie delen. In het midden ligt het rechthoekige hart van het gebouw, met zijn glazen, schuin oplopende kopgevel gericht op de Groene Kruisweg. De eerste verdieping van dit gedeelte heeft een hoog plafond waardoor het uitzicht over het tracé van de provinciale weg prachtig is en de lichtinval via de hoge glaswand optimaal. Dat laatste was een van de uitgangspunten van de architect: werkruimten creëren met veel licht en lucht. Op andere plaatsen in het complex heeft hij daarvoor opmerkelijke oplossingen bedacht. Zo worden het centrale deel van het gebouw en de ernaast gelegen smalle, langwerpige zijvleugel met elkaar verbonden door een lichtkoker, waardoor het licht van bovenaf op natuurlijke wijze naar binnen valt. De lichtinval wordt nog versterkt door omhoog gerichte spots die hun licht naar beneden kaatsen via aan het plafond bevestigde reflectors.


In het hoofdgebouw is het administratieve hart van de bank gesitueerd; daar ook worden de klanten ontvangen voor de afhandeling van alle financiële zaken en voor advisering. In de zijvleugel, die eveneens met een hoge glaswand uitkijkt op de weg, zijn alle geldtransacties geconcentreerd: kluis en ‘geldwinkel’ hebben hier een plaats gekregen.

Maar de grote blikvanger waarmee dit gebouw zich onderscheidt van zovele andere is de toren. Deze staat aan de andere zijde tegen het middengedeelte aan en neemt daar als het ware een hap uit. Bijzonder is dat de ronde vorm in het interieur van het hoofdgebouw wordt voortgezet. In de toren zijn kantoorruimten, een personeelsrestaurant en de technische voorzieningen ondergebracht. Het is echter vooral het onconventionele materiaal waaruit dit gedeelte is opgetrokken dat de aandacht opeist: aluminium raamkozijnen en geelbruine houten beplating. Vooral de laatste geeft het gebouw een warme uitstraling.

De toren wordt voor een lompe indruk behoedt door een insnijding met glaswand aan de noordzijde en aan de andere kant het trappenhuis. De ronding van de toren leidt de bezoeker als vanzelf naar de hoofdingang die in het middengedeelte is gesitueerd. Het bijzondere aan dit ontwerp schuilt in de relatie tussen de buitenkant van het complex en het interieur. Aan de ene kant staat het gebouw loodrecht op de Groene Kruisweg, het interieur is echter haaks gericht op het oude tracé van de trambaan. Dit loopt echter niet parallel aan de weg, maar er schuin van weg. Daardoor staan de binnenwanden van het gebouw onder een afwijkende hoek op de buitenmuren. De ingang van de geldwinkel bevindt zich precies op de oude trambaan en in de bestrating en verlichting is het voormalige tracé nog te herkennen. Het geheel maakt een flexibele en zeer functionele indruk.

Daarin weerspiegelt zich ook de visie van architect De Kluijver. Hij meent dat de vorm beter de functies kan bepalen dan andersom. De vorm die hij ontwikkelde voor het kantoor van de Rabobank genereert een groot aantal mogelijkheden tot variatie en dus flexibiliteit in het gebruik van de ruimten. Er zijn in het gebouw werkplekken met een zeer sterk variërende lichtinval, transparante en gesloten vergader- en ontvangstruimten en in grootte variabele kantoortuinen, alle met die eerdergenoemde ongebruikelijke hoeken. Het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Spijkenisse mag (en kan) uit verte gezien worden; het is dan ook een echte blikvanger.

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45