Regiospecifieke architectuur bij Assurantiekantoor Keijzerwaard in Oudenhoorn

Opdrachtgever:  Assurantiekantoor Keijzerwaard
Jaar:  2016
Aannemer: 

Constructeur: Sterk Constructie

Aannemer: Aannemersbedrijf De Bruijne BV

Elektrotechnische installatie: Hoogenboom Elektra

Werktuigbouwkundige installatie: Vroegh en Hobbel

Interieur: Natasja Molenaar

Maatwerk: Stretto Interieur

Oppervlakte:  565 m2
Locatie:  Oudenhoorn
Discipline:  Architectuur
Typologie:  Kantoor

Regiospecifieke architectuur bij Assurantiekantoor Keijzerwaard in Oudenhoorn

Regiospecifieke architectuur bij Assurantiekantoor Keijzerwaard in Oudenhoorn

Architectuur die geïnspireerd is op de plaatselijke context zonder te vervallen in historiserend ontwerpen. Je zou het regiospecifiek bouwen kunnen noemen, maar dit is eigenlijk een tautologie. Al het bouwen is in meer of mindere mate regiospecifiek. Bouwen verstoort altijd het bestaande en brengt altijd een zekere vreemdheid in.

Regiospecifieke architectuur ontstaat in een dialoog tussen modernistisch vormidioom en contextuele eigenschappen, zonder daarbij te vervallen in historiserende interpretaties of imitaties. Door minder op de vorm en meer op het programma in te zetten, kan de architectuur juist een progressieve connotatie krijgen.


Zo is bij de nieuwbouw van een voormalige boerenschuur in Oudenhoorn door HDK architecten vooral gezocht naar een moderne, eigentijdse identiteit in samenhang met de regionale context. Met een haaks op de weg staande grote kap in rode dakpannen en een gevel voorzien van zwarthouten vlotdelen heeft het kantoor de karakteristieken van de ‘boerenschuur’. Passend voor een assurantiekantoor dat zijn oorsprong vond in de landbouw.


Om zoveel mogelijk daglicht in de gesloten boerenschuur met lange zwarte gevel en een groot dak te brengen, zijn beide kopgevels uitgevoerd in glas. De kopgevel aan de publieke zijde is uitgevoerd met aluminium lamellen, waardoor gefilterd licht tot ver binnen het gebouw reikt en de horizontale belijning van het gebouw versterkt. Waar de voorkant gericht is op het dagelijks leven in het dorp, geeft de achtergevel uitzicht op het weiland.


Het gebouw heeft een draagconstructie van gelamineerd houten spanten. Deze spanten zijn als verbindend element in alle ruimtes van het kantoor zichtbaar. De diverse programmatische eisen, zoals installaties, pantry en toiletgroep, zijn in het midden van het gebouw bijeengebracht in een zwarte kubus.


Zo kan regiospecifieke architectuur directe kenmerken van het modernisme in zich dragen en tegelijkertijd verwijzen naar diepgewortelde regionale tradities. Elementen als het lokale licht, de geschiedenis, en het landschap spelen een belangrijke rol in het ontwerp.


Natuurlijk zijn er niet altijd concrete en tastbare aanknopingspunten voor een nieuw ontwerp in de directe omgeving. Soms is het verleden geconstrueerd en heeft het weinig te maken met de werkelijkheid. De grens tussen een vanzelfsprekende inpassing in de omgeving en een vervreemdend ontwerp ligt dan nauw. In geval van vervreemding zal de tijd moeten leren of het ontwerp zich kan hechten en nieuwe betekenis kan krijgen. Maar als het moderne en regiospecifieke ontwerp goed in de omgeving past, zullen gebruikers zich er direct thuis voelen.

 

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45