verbouwing Cultuurhuis Nieuwe Veste te Hellevoetsluis

Opdrachtgever:  Gemeente Hellevoetsluis
Jaar:  2016-2017
Aannemer: 

Bouwkundig werk: Koers (Barendrecht)

E-installatie: Barendrecht Elektra

W-installatie: STB

Interieur: Meyer Interieurbetimmeringen

 

Locatie:  Hellevoetsluis
Discipline:  Architectuur, interieur
Typologie:  Cultuur

verbouwing Cultuurhuis Nieuwe Veste te Hellevoetsluis

Een nieuwe jeugd voor een voormalig schoolgebouw.

 

De afgelopen jaren heeft het voormalig schoolgebouw aan de Opzoomerlaan in Hellevoetsluis meerdere bestemmingen gekent. Door een aantal bouwkundige aanpassingen (zoals het verzwaren van de vloeren) is het gebouw afgelopen jaar gereed gemaakt voor zijn nieuwe bestemming: een transformatie naar cultuurhuis. In het verbouwde pand werken Stichting Muziekschool Voorne, Stichting Theater Twee Hondjes, Stichting Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Stichting Mediaplatform Voorne-Putten samen.

 

Het pand heeft afgelopen jaar een flinke transformatie ondergaan. Na een aantal maanden verbouwen, biedt het Cultuurhuis onderdak aan de bibliotheek, het theater, zijn er studio's ingericht voor muzieklessen en cursussen.

 

Door de foyer van het theater en de ruimten van de bibliotheek te combineren, vindt samensmelting plaats van deze twee gebruikers. In deze ruimte is overzichtelijk plaats voor een centraal gelegen balie, opstellingen van boekenkasten, theaterfoyer met leescafe en diverse lees-en luisterplekken.

 

Een vrij toegankelijke ruimte met hellingbaan meandert tussen deze functies door en legt de onderlinge verbindingen.
Langs de voorzijde van het gebouw zal de glazen vliesgevel als een (theater)gordijn voor het gebouw worden langsgetrokken. De entree van het nieuwe Cultuurhuis wordt gemarkeerd door een tourniquet onder een royale luifel. De hoofdentree ligt aan het einde van de as tussen het Cultuurhuis en de Museumkade met de historie van de scheepvaart.
De Muziekschool blijft gevestigd op de verdieping van het gebouw.

 

Het pand beschikt over een aantal duurzame oplossingen. Om het nieuwe Cultuurhuis zo energieneutraal mogelijk te maken, is het dak van het Cultuurhuis voorzien van zonnepanelen. Hierdoor wordt het pand grotendeels verwarmd door zonne-energie. Ook wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen en is de oude verlichting vervangen door LED-verlichting.

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45