Woning & Atelier Goud en Zilversmid te Spijkenisse

Opdrachtgever:  Fam. Nobel
Jaar:  2000
Aannemer: 

Bouwmaatschappij Midden Nederland bv

Oppervlakte:  530
Locatie:  Spijkenisse
Discipline:  Architectuur, interieur

Woning & Atelier Goud en Zilversmid te Spijkenisse

NIEUWBOUW WOONHUIS EN ATELIER GOUD- EN ZILVERSMID ED NOBEL AAN DE ORANJELAAN, SPIJKENISSE

 

Het interieur van een gebouw kan vaak geheel anders uit de verf komen dan wat men op grond van de buitenkant kan verwachten. Vaak heeft dat te maken met een doelbewust nagestreefd esthetisch effect waarbij de verassing niet primair functioneel te noemen is. Soms is de tegenstelling tussen binnen- en buitenkant ingegeven door functionele overwegingen. Het gebeurt echter zelden dat esthetische en functionele motieven tegelijkertijd ten grondslag liggen aan een scherpe vormtegenstelling tussen exterieur en interieur. Het woonhuis-atelier van de edelsmid Nobel in Spijkenisse is een zeldzaam voorbeeld van een uitgewogen vormoplossing waarbij esthetische en functionele beginselen hand in hand gaan.

Op het eerste gezicht lijkt het huis van buiten een massieve ietwat monolithische doos. Het volume is rechthoekig van grondvorm met een lengte van 27 m en een breedte van 8 m. De hoogte is 9 m en strekt zich uit over drie bouwlagen. De begane grond is voor het grootste deel van een glazen pui voorzien, die een houten rechthoekige raamverdeling heeft. Het hout van de pui is in een grijze tint geverfd. De twee verdiepingen gaan schuil achter hagelwitte gevels. Vanaf een afstand geeft het gebouw de indruk een doos te zijn die op een onderbouw rust. Het massief aandoende karakter van het exterieur heeft een functionele reden. De gevels zijn vanwege de open locatie en het aangrenzende verkeerslawaai van de Groen Kruisweg vrij gesloten gehouden. Toch zijn er ingenieuze architectonische ingrepen gedaan in de gevelopbouw en in de structuur van het interieur. Hierdoor ontstaat in het interieur een openheid die diametraal staat tegenover de ogenschijnlijke geslotenheid van de gevels.

 

Functioneel-logische afwisseling van ruimten

Het spel van licht en ruimte accentueert de complexiteit van het programma van eisen. De opdrachtgever wenste een zo optimaal mogelijke vermenging van woon- en werkruimte zonder dat de privacy van zijn familie door bezoekers en klanten zou worden geschonden. Woongedeelte en ateliershowroom wisselen elkaar af in een dynamisch krachtenspel dat tracht ruimten en obstakels, zoals vloeren en wanden, dusdanig te rangschikken dat eenzelfde logische complexiteit onstaat.

 

De woning is door een eigen opgang gescheiden van de winkel, maar door het gebruik van transparante elementen blijft het contact tussen de beide functies van het gebouw gewaarborgd. Op de begane grond bevinden zich de toonkamer en het atelier waar de bewerking van het edelmetaal geschiedt. Aan de rechterzijde van de netree is de garage en opslagruimte. De garage heeft een bakstenen ommuring. De transparante garagedeuren zijn van ‘Butzbach’ die in de garageruimte voor een diffuus groenig licht zorgen. Via een opengewerkt ovaal trappenhuis dat zich recht tegenover de entree bevindt komt de bezoeker op de eerste verdieping waar de winkel is gesitueerd. Deze ruimte is afgesloten van de rest van de verdieping waar de privé-vertrekken te vinden zijn. Boven de garage is een televisiekamer. Een gang leidt naar de eetkeuken en de woonkamer. Een privaat trappenhuis voert van de garage via de eerste verdieping naar de tweede verdieping. Op de tweede verdieping zijn de slaapkamers, de badkamers en de bergruimten rond het terras gevestigd. Op het platte dak van het huis is een cirkelvormig dakterras aangebracht dat via een trap vanaf het terras op de tweede verdieping te bereiken is. De interactie en afwisseling van de privé-ruimten en de werkvertrekken zijn vooral op de begane grond en de eerste verdieping merkbaar. De situering vindt plaats middels een ruimtelijke ‘omhelzing’ door de privé-sector van de werkruimten. Toch hoeven de bewoners geen ongewenst contact met mogelijke bezoekers en klanten te hebben dankzij de strikt aangehouden scheiding. Het is een voorbeeld van de nagestreefde efficiency in het ontwerp.

 

Verscheidene lichtroutes

Een balkon en een dakterras zijn binnen de contouren van het gebouw opgenomen, precies op die plaatsen waar het meeste daglicht het gebouw binnenstroomt. De transparantie van het ontwerp verloopt via een aantal routes. Het op de tweede verdieping aangebrachte terras heeft via een overloop een verbinding met een vide die het daglicht naar de keuken op de eerste verdieping leidt. Daarnaast zorgt het terras voor een natuurlijke lichtinval in de eveneens op de tweede verdieping aanwezige bad- en slaapkamer.

 

De zuidoostgevel is een gelaagde wand, die aan de bovenkant middels het dak opengewerkt is en via een vide het daglicht tot aan het zich op de eerste verdiepingbevindende balkon geleidt. Een glazen pui achter dit balkon laat het daglicht door de opengewerkte gevel de woonkamer op de eerste verdieping binnenvallen. Tevens zorgt de opening in de gevel voor natuurlijke lichtinval in de slaapkamer op de tweede verdieping. Het licht dat via de vide in de keuken valt wordt langs een open trappenhuis in de toonkamer van het atelier geleid. Op de begane grond is er overvloedig natuurlijk licht dankzij de glazen pui en de glazen entree die de atelierruimte omgeven.

 

/

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/public/sites/www.hdk-architecten.nl/templates/default/desktop/_body.php on line 45